Мат Кенард и Марк Къртис,   Финансиран от правителството фонд, който твърди, че

...
Мат Кенард и Марк Къртис,   Финансиран от правителството фонд, който твърди, че
Коментари Харесай

Разследване: ЦРУ финансира медии като Bellingcat, за да подкопава правителства, независими от САЩ

Мат Кенард и Марк Къртис,  

 

Финансиран от държавното управление фонд, който твърди, че предизвиква демокрацията, само че на процедура оказва помощ за подкопаването на държавни управления, самостоятелни от Вашингтон, се намесва уверено в медийното пространство на Англия от 2016 година насам.

Националният фонд за народна власт (NED), корпорация с нестопанска цел, финансирана от Конгреса на Съединени американски щати, е вложила над 2,6 милиона паунда в седем английски самостоятелни медийни групи през последните пет години. 

 

NED е " създаден да прави намерено това, което Централното разследващо ръководство прави скрито в продължение на десетилетия ",  през 1997 година

 

Това включва харчене на милиони долари за " поддръжка на политически партии, профсъюзи, дисидентски придвижвания и новите медии в десетки страни “

 

След края на Студената война NED се разраства и взе участие в опити за подкопаване или премахване на държавни управления, самостоятелни от Вашингтон, в това число демократични - в Боливия, Еквадор и Венецуела.

 

Алън Уайнстийн, шеф на проучването, довело до основаването на NED през 80-те години на предишния век, : " Много от това, което вършим през днешния ден, е направено скрито преди 25 години от Централно разузнавателно управление на САЩ ". 

NED обичайно се концентрира върху Източна Европа, Латинска Америка и Азия. Но  установи, че организацията неотдавна е финансирала три английски медии и четири групи за независимост на пресата в Обединеното кралство.

 

Всички те се преглеждат като организации в прогресивната част на политическия набор. 

 

Парите на NED са отишли в английските проверяващи групи ,  и , както и в организации за медийна независимост и образование - , , , and the . 

 

От 2016 година насам тези групи са получили £ 2,638,967 от NED, което я слага измежду най-големите институционални финансиращи организации на различни медии и групи за независимост на пресата във Англия.  NED също по този начин е дала стотици хиляди паунда на задгранични медийни групи със доста наличие и филиали, регистрирани във Англия, включително , и . 

 

NED е основан през 1983 година от президента Роналд Рейгън, който изложи концепцията в тирада в Уестминстър, пред премиера Маргарет Тачър. Целта, сподели той, е " да се насърчи инфраструктурата на демокрацията ". Това беше време на срамни кавги за Централно разузнавателно управление на САЩ. В публикация на " Вашингтон пост " скоро се отбелязва: " Старата идея за секрети дейности, която вкара организацията ЦРУ  в такива проблеми през последните 40 години, може да е остаряла ". 

 

" NED имаше за цел да се отбрани против тези кавги, като изложи избрани стратегии навън. " Шугър предци “ на явните интервенции е Националният фонд за народна власт ", продължава " Вашингтон пост ". " До края на 80-те години тя правеше намерено това, което в миналото беше неописуемо прикрито ". 

 

Разобличителят на Централно разузнавателно управление на САЩ Филип Ейджи, който е служил в организацията през 60-те години на предишния век, : " В днешно време, вместо единствено Централно разузнавателно управление на САЩ да обикаля зад кулисите и да се пробва да манипулира процесите тайно като вмъква пари и указания тук и там, в този момент те имат асистент, който е този Национален фонд за народна власт. "

 

Джон Кириаку, чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ от 1990 до 2004 година, декларира пред Declassified, че последните промени в закона са разширили евентуалните цели на американските осведомителни интервенции. " През 2011 година Конгресът на Съединени американски щати промени закона, който не разрешава на изпълнителната власт да пропагандира американския народ или жители на други страни като Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия ", сподели той. 

 

" Националният фонд за народна власт, сходно на Радио " Свободна Европа " / Радио " Свобода ", безчет мозъчни тръстове в региона на Вашингтон и Радио / ТВ Марти, са средствата за тази агитация ", добави той, имайки поради американския ефирен оператор, който предава в Куба.

 

Кириаку, който е служил в основната дирекция за интервенции на организацията, продължава: " И какъв по-добър метод да се популяризира тази агитация от това да се наливат пари към " другарски " търговски обекти в " другарски страни ". Пропагандните старания на Централно разузнавателно управление на САЩ от много време са били безсрамни. Но в този момент, когато те по закон не са сведени единствено до Русия и Китай, целият свят е цел ".

 

Bellingcat 

Британската организация Bellingcat, която е известна основно с следствията си на интервенциите на съветските секрети служби, се финансира от NED най-малко от 2017 година насам. Bellingcat е единствената английска медия, която получава средства от NED и не регистрира резултатите от употребяваните им, тъй че цялостната степен на поддръжка за организацията е неразбираема. Bellingcat не отговори на въпросите на Declassified. 

 

Групата е записана като фондация в Холандия и нейните сметки за 2020 година демонстрират, че за същата година е  (£ 94 000) от NED, което прави американският фонд една от най-големите институции, финансиращи Bellingcat. Това, което наподобява като друга безплатна помощ от NED, също се загатва в сметките, само че сумата не се разкрива. 

 

Отчетите на Bellingcat за 2019 година не заявяват безплатни средства от NED, само че годишният й отчет от същата година показва американският фонд като " донор ". Declasified UK не можаха да намерят сметки от предишни години. 

 

На други места Bellingcat загатва NED като едно от своите " стратегически партньорства ", добавяйки, че е " привлякла вниманието (и финансовата подкрепа) " на американска организация " както да разшири работата си в региона на научните проучвания и образованието, по този начин и да професионализира организацията си ".

 

Основателят и шеф на Bellingcat, Елиът Хигинс, беше нает през 2016 година като помощник от основания във Вашингтон Атлантически съвет - мозъчен концерн, финансиран от Държавния департамент на Съединени американски щати и отдела за " обществена дипломация " на НАТО.  Сегашният началник на NED, Деймън Уилсън, преди този момент е бил изпълнителен вицепрезидент в Атлантическия съвет. Преди това той е заемал висши длъжности в посолството на Съединени американски щати в Багдад, в НАТО и Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, където е " помагал за разширението на НАТО ". 

 

През септември 2021 година Bellingcat разгласи нов интернационален съвещателен съвет от шест души, който включваше Франсис Фукуяма, някогашен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати при Рейгън, който неотдавна бе включен в борда на NED.

 

Bellingcat наподобява е покрай английското държавно управление. Изтекъл документ от чиновник на външното министерство отбелязва, че – откакто Обединеното кралство " дефинира Северна Македония като предпочитана страна " – по време на президентските избори през 2019 година (Лондон) " разположи " редица " сътрудници " в страната (Македония ) като част от своя " отговор ", в това число Bellingcat.

 

На идната година, през юли 2020 година, Bellingcat разгласява публикация, озаглавена  преди парламентарния избор в страната. 

 

През 2020 година Bellingcat e един от четиримата основни  " сътрудници " в Open Information Partnership (OIP), съюз от организации " за противопоставяне и откриване на дезинформация ", финансиран напълно от Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Сред членовете на алианса са Центърът за върхови достижения на НАТО за стратегически връзки.

 

Не е ясно дали Bellingcat е получила средства посредством OIP, тъй като Министерството на външните работи споделя, че не има данни за това.

 

Bellingcat декларира, че " не желае или не приема финансиране и вноски непосредствено от никое национално държавно управление ".

Структурата на NED като частна неправителствена организация, която се финансира от Конгреса на Съединени американски щати, разрешава на получателите на безплатни средства да имат такива политики и въпреки всичко да получават средствата си.

 

Строго секретно

 

Index on Censorship, най-голямата група за свободно изложение в Обединеното кралство, която следи заканите за свободата на словото и разгласява цензурирани писатели, е получила 603 257 паунда от NED през 2016-2021 година, съгласно докладите на Комисията за щедрост. 

Главният изпълнителен шеф на  групата, някогашната лейбъристка депутатка Рут Смит, беше назначена през юни 2020 година – шест месеца откакто загуби мястото си в Народното събрание.  В грамата от 2009 година на заместник-ръководителя на задачата на Съединени американски щати в Лондон Ричард Лебарон се отбелязва: " Лейбъристкият парламентарен претендент за Бъртън Рут Смит на 20 април ни сподели, че министър председателят Гордън Браун е възнамерявал да насрочи изборите за 12 май ". 

 

Грамата продължава с думи на " унилата Смит “, че Браун се е отказал от предизборния си проект след спад в броя на анкетите на лейбъристите заради медиен скандал. Лебарон добави: " Тази информация я няма в пресата ". 

 

Грамата е класифицирана като " поверителна " и " не за непознати очи ". Преди да бъде изпратен в Лондон през 2007 година, Лебарон е бил заместник-ръководител на задачата в посолството на Съединени американски щати в Израел. 

 

" Тази информация я няма в пресата "

 

От 2005 до 2007 година Смит е шеф по публичните въпроси и акции в Британско-израелски център за връзки и проучвания (BICOM), видна произраелска лобистка група с тесни връзки с израелското държавно управление. Сегашният му шеф се причисли към BICOM непосредствено от кабинета на израелския министър председател. 

 

Index – чиито спонсори включват също Charles Koch Foundation, Фейсбук и Гугъл – не отговори на въпросите на Declassified за безвъзмездните средства за NED. Един от създателите на Index през 1972 година, поетът Стивън Спендър, по-рано подаде оставка като редактор на списание Encounter, когато беше разкрито финансиране от Централно разузнавателно управление на САЩ. Спендър съобщи тогава, че не е осведомен с договореностите за финансиране.

 

След това Спендър основава Index и бързо желае " забележителна дотация " от фондация " Форд ", за която Франсис Стонор Сондърс декларира в наградената си творба , че работи като проводник на средства на Централно разузнавателно управление на САЩ в интервала. Сондърс споделя, че е било  " необятно известно времето, когато Фондация Форд е била умишлен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ ". В книгата си Сондърс написа: " Архивите на фондацията разкриват голям брой взаимни планове ".

 

Партньорства

Друг адресат на финансиране от NED във Англия е фондация " Томсън Ройтерс ", корпоративната фондация на световната новинарска компания. Тя е получила 98 870 $ (£72 500) през 2020 година за " подсилване на потенциала на самостоятелните медии за отразяване на пандемията от Covid-19 ". 

 

Фондацията преди този момент е обучавала публицисти от Централна и Източна Европа в стратегия, финансирана от NED, само че не отговори на въпросите на Declassified за равнището на финансиране от NED.  Нейните доклади за 2020 година означават, че е създала " многогодишни партньорства с нови финансиращи организации ", в това число NED и Държавния департамент на Съединени американски щати.

 

Базираната в Лондон проверяваща група Finance Uncovered, която проучва незаконни финанси, е получила 314 595 $ (£ 231 000) от NED между 2016-а и 2019-а. Уебсайтът му също по този начин се базира на двугодишна " открита безплатна помощ " от 230 000 $ (£ 169 000) NED, която беше дейна през септември 2020 година

 

Ник Матиасън, създател и един от шефовете на групата, сподели пред Declassified: " NED и други финансиращи организации помогнаха на Finance Uncovered да се трансформира в пълноправна организация, която е обучила стотици публицисти и деятели от повече от 90 страни и която по-късно работи с тях, с цел да помогне за основаването на мощни изявления ". 

 

Групата започва през 2013 година и има четирима публицисти във Англия и един в Кения. В изявление за NED през 2020 година Матисън съобщи, че " стопанската система на журналистическата промишленост е изцяло разрушена на части ". Но прибавя: " Ясно е, че в нашия дребен бранш на следване на парите и битка с клептокрацията, ние сме оценени. Тази благодарност стартира да се усеща от министерствата на интернационалното развиване, да вземем за пример. "

 

Набиране и образование

 

Друга медийна организация, неотдавна получила средства от NED, е Open Democracy. Един от най-посещаваните самостоятелни новинарски уеб сайтове във Англия e получил 150 000 $ (£ 110 000) от 2015-а до 2018-а. 

 

През 2017 година уеб сайтът получава 50 500 $ (£ 37 000) безплатна помощ от NED за " набиране и образование на млади нововъзникващи писатели, мислители и водачи от Близкия изток ", с цел да пишат съответни публикации, свързани с демократичното развиване в района ".

 

Друга безплатна помощ през идната година на стойност Щатски долар 49,111 (£ 35,700) е с цел да " обезпечи платформа за нововъзникващи млади мисловни водачи... по сериозни въпроси, свързани с демократичното развиване ".

 

Групата съобщи пред Declassic, че е получила останалата част от средствата на NED за осъществяване на обучителни сесии в страни, в това число Египет, Тунис и Сирия. 

 

OpenDemocracy разгласява редица реформаторски следствия за непозволени дейности на английското държавно управление през последните години, които доведоха до промени в парламентарната процедура и до формален отговор от кабинета.

 

Главният редактор Питър Гейгън, който не e на поста, когато OpenDemocracy получава безвъзмездните средства от NED, съобщи, че средствата " съставляват почти 3-4% от общия ни бюджет по това време ". Той добави, че " финансирането е за доста характерна работа и изданието, както постоянно, има пълна независимост и редакторски надзор над плана ". Базираната в Лондон група за свободно изразяване Article 19 е получила 1,25 млн. паунда от NED през 2016-20 година, съгласно докладите на Комисията за щедрост. 

Междувременно Инициативата за правна отбрана на медиите в Обединеното кралство (MLDI), основана през 2008 година, с цел да обезпечи " правна отбрана на публицистите ", получи £ 275,796 от NED през 2017-20, съгласно нейните сметки. 

 

Както Article 19, по този начин и MLDI не дадоха отговор на въпросите на Declassified. Не е ясно какво влияние има финансирането на NED непосредствено върху продукцията на получателите на безплатни средства.Елиът Ейбрамс, американски чиновник при Рейгън и Тръмп, е в борда на NED. (Снимка: Междуамерикански диалог)

Селективни безплатни средства

NED споделят, че имат за цел да укрепят институциите, с цел да подсигуряват свободни и почтени избори и да се насърчи демократичната народна власт. Като част от това " NED дава директна поддръжка на групи в чужбина, които работят за правата на индивида, самостоятелните медии, върховенството на закона и необятен набор от начинания на гражданското общество ".

Тя дава 2000 гранта годишно по целия свят, като междинната стойност е 50 000 $. Но наподобява, че безвъзмездните средства от NED са съсредоточени в страни с държавни управления, самостоятелни от Вашингтон – или с капацитет за това. 

Declassified не съумя да открие безплатни средства от NED, отпуснати в нито една от шестте подкрепяни от Съединени американски щати диктатури в Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. За разлика от това, NED похарчи 9,4 милиона $ за 162 гранта във Венецуела

Един грант на NED през 2011 година финансира 10 рок групи във Венецуела, с цел да продуцират нови песни, насърчаващи свободата на изложение. 

Целта беше да се " подкопае ръководството на Уго Чавес ", тогава демократично определен водач на богатата на нефт страна. Чавес изведе  Венецуела отвън орбитата на Вашингтон, откакто завоюва изборите през 1998 година, което накара Съединени американски щати да поддържат отчасти сполучлив боен прелом против него през 2002 г. 

Друг план на NED във Венецуела, този път от 2017 година и на стойност 55 000 $, имаше за цел " да ангажира публицисти и медии в отбраната на свободата на изложение и демокрацията ". 

 

" NED е златна нишка, която води директно към Вашингтон "
Бордът на шефовете на NED се състои от 22-ма души и включва петима някогашни посланици на Съединени американски щати. Сред тях е известният Елиът Ейбрамс, върховен чиновник в администрацията на Рейгън през 80-те години на предишния век, който оказа помощ за организирането на тайното финансиране на десните бунтовници " Контра " в Никарагуа, в което взе участие и Централно разузнавателно управление на САЩ. 
 

Ейбрамс работи зад тила на Конгреса, който беше прекъснал финансирането, а през 1991 година той се призна за отговорен по две обвинявания за укриване на информация от законодателите. В последна сметка той беше опрощение от президента Джордж Х. У. Буш. 

През януари 2019 година президентът Доналд Тръмп назначи Ейбрамс да оглави напъните на Съединени американски щати за премахване на държавното управление на Мадуро във Венецуела. Три месеца по-късно подкрепяните от Съединени американски щати опозиционни фигури Хуан Гуайдо и Леополдо Лопес – оградени от тежко въоръжени войски – направиха опит за въоръжено въстание по улиците на столицата Каракас. 

 

 
" NED е златна нишка, която води директно към Вашингтон ", споделя Франсис Стонор Сондърс - помощник в Кралското литературно сдружение. " И с това имам поради освен формалните държавни стратегии на Съединени американски щати, само че и голямата мрежа от секрети играчи, които възнамеряват и извършват своите интервенции за осведомителна война. "  Културната Студена война в никакъв случай не е изчезвала, тя просто трансформира задачите си ", прибавя Сондърс.
 

Националният фонд за народна власт (NED) не отговори на настояванията за коментар или информация. 

---

Авторите: Мат Кенард е основен проверяващ публицист в Declassified UK. Бил е помощник, а по-късно и шеф в Центъра за проверяваща публицистика в Лондон. 

Марк Къртис е редактор на Declassified UK и създател на пет книги и доста публикации за външната политика на Обединеното кралство. 

 

Източник: 

Превод за " Гласове ": Георги Ванчев

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР